Vier veelgehoorde redenen om te starten met een online bedrijfsschool

cloud                     
            

“De bedrijfsschool is weer terug van (nooit?) weggeweest. Veel bedrijven willen hun medewerkers intern opleiden en continu laten leren. Niet in de laatste plaats om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van vakbekwaamheid en kennisborging. Wij zien dat de klassikale opleidingen nu gecombineerd worden met online onderwijs, in deze blog lees je de veelgehoorde redenen hiervoor.”

          
        
Allereerst, het begrip “bedrijfsschool” is verre van nieuw. Philips was er al vroeg bij en startte in 1929 de Philips bedrijfsschool. Iedere leerling van de bedrijfsschool was na het afstuderen ook zeker van een baan binnen Philips.

De bedrijfsschool van Philips. De foto is afkomstig van: Eindhoven in Beeld. Bijdrager: Peter Vermeulen.
De foto is “embedded” opgenomen via deze link. Meer foto’s zijn te bekijken via deze link.


Relatief nieuw is de toevoeging van een online bedrijfsschool. Een online bedrijfsschool (ook wel academy of university genoemd) wordt ingezet om medewerkers ook online een training te laten volgen. Online opleidingen lenen zich vaak beter voor goede theorie overdracht met bijhorende toetsing. Daarbij kan je de klassikale momenten bewaren voor praktijkinstructies, oefeningen en discussies. Een oplossing voor een online bedrijfsschool wordt ook wel “e-learning software”; “Learning Management System” of “Elektronische Leeromgeving” genoemd. In deze blog beschrijven wij een aantal belangrijke overwegingen om de stap naar een online bedrijfsschool te maken.

 • Hercertificeren & overzicht
 • Bepaalde instructies dienen eens in een bepaalde periode herhaald te worden. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsinstructies die gelden als je een specifiek bedrijfsterrein betreedt, hiervoor kan een geldigheid van 12 maanden gelden. Maar je zou ook aan een jaarlijkse Security Awareness training kunnen denken. Procademy stimuleert (stevig) dat een medewerker de instructies op tijd doorneemt en ook tijdig herhaalt (indien nodig). Procademy verstuurt hiervoor diverse e-mail reminders, ook ontvangen leidinggevende en beheerders automatisch overzichten van medewerkers die bepaalde trainingen niet op tijd hebben gevolgd. Op deze manier kan je geheel borgen dat de medewerkers tijdig werkinstructies herhalen en doornemen. Van iedereen wordt individueel bijhouden wat de behaalde score’s zijn.

  De rapportages uit procademy kan je ook aan auditors overleggen om vakbekwaamheid en kennisborging aan te tonen.

 • Uniformiteit en versiebeheer van lesmateriaal
 • Doordat je grip houdt op “wie wanneer welke instructie leert” weet je zeker dat de medewerkers op dezelfde wijze op de hoogte zijn van de geldende werkinstructies. Hiermee voorkom je dat bepaalde wijzigingen in werkmethoden niet door iedereen tijdig doorgenomen worden.Doordat de medewerkers ook getoetst worden weet je ook zeker dat ze de minimale kennis hiervan bezitten.

  Je kunt ook altijd eerdere versies van opleidingen herstellen mocht dat nodig zijn. In procademy blijven eerdere versies bewaard.

 • Tijdsbesparing
 • Veel klanten gebruiken e-learning ook om voorafgaand aan een praktijkinstructie de theorie door te laten nemen. Denk bijvoorbeeld aan een “Training kleine blusmiddelen”, waarbij je voorheen wellicht 4 uur besteed aan een theoriepresentatie + praktijk op locatie. Met e-learning kan je de theorie in eigen tijd laten bestuderen, en puur de praktijk op locatie laten oefenen. Je zal dan de gehele training in ca. 1,5 uur kunnen geven.

  Ook planning-technisch is het vaak prettiger om niet de medewerkers via een presentatie op locatie te moeten instrueren. Voor bedrijven die in een internationale setting werken kan dit voordeel nog zwaarder wegen. Door het theoretische deel online te laten plaatsvinden kan je hierop tijd besparen.

 • Zelfstandig opleidingen/werkinstructies/examens aanmaken
 • In onze visie moet je volledig zelf kunnen beschikken over al je opleidingsmateriaal. Daarom moet je onbeperkt trainingen en examens kunnen aanmaken en inplannen, zodat je zelf de controle hebt over al je trainingsactiviteiten. De content is vaak al aanwezig in de vorm van diverse Word- en PDF-bestanden. Je kunt zelf besluiten of je hierbij laat ondersteunen of dat je dit zelfstandig opvoert en beheert.

  Procademy-klant Elementis Specialties Netherlands waardeert de zelfstandigheid van dit onderdeel van procademy in het bijzonder, zie hiervoor de reviewpagina.