Naast het bezoeken van diverse Duitse partijen die actief zijn op het gebied van e-learning hebben wij diverse lezingen gevolgd. Een van de sprekers haalde het voorbeeld van het algoritme "Quakebot" aan. Het algoritme is gemaakt door de LA-times schrijver Ken Schwenke met als doel om zo snel mogelijk verslag te doen van een aardbeving rondom Los Angeles. Op het moment dat er een aardbeving plaatsvindt wordt direct een verslagje "geschreven" door het algoritme met alle relevante data (plaats van de aardbeving, sterkte etc.) Het bericht kan vervolgens direct gepubliceerd worden. Lees hier meer over de Quakebot.
Wij vinden de Quakebot wel een aardig voorbeeld van het "Internet of Things", afgekort IoT, toch een belangrijke trend van dit moment. Waarbij steeds meer apparaten verbonden worden met het internet waardoor bijvoorbeeld de besturing, het onderhoud en de monitoring sterk verbeterd kan worden.
In het kader van e-learning zou het bijvoorbeeld prachtig zijn als er meer realtime gebruikersdata van machines verzameld wordt. Zodat dit samengevoegd kan worden met de resultaten van de, deels online gevolgde, trainingen. Op deze manier kan de relatie gelegd worden tussen de opgedane kennis en het vertoonde gedrag van de medewerker. Door deze gegevens te combineren kan de medewerker beter begeleid worden en kan ook de opleiding gericht verbeterd worden.
Goldman Sachs heeft de implicatie's van IoT in verschillende branches onderzocht. Dit rapport is interessant om eens door te nemen!