E-learning software Procademy
Home
Branches
Zorg
Kraamzorg, kinderopvang, jeugdzorg, ziekenhuiszorg
Opleider & Uitgeverij
Maak blended learning mogelijk
Transport & Logistiek
Code 95 en meertalig
Industrie & Veiligheid
Certificering en Compliance
Onderwijs
Intuïtief en schaalbaar leerplatform
Publieke sector & Non-profit
WCAG 2.0 compliant
Tarieven
Oplossingen
Personalized learning
Geef trainingen op maat
Social learning
Laat deelnemers met elkaar leren
Learning management
Stel leertrajecten samen en bekijk statistieken
Auteurstool
Maak opleidingen met interactieve opdrachten
Lesstof bibliotheek
Maak gebruik van bestaande lesstof of via Academy2Share
Catalogus
Verkoop opleidingen/leertrajecten via de shop
KlantenBlogOverContact
Start je demo
Home
Branches
ZorgOpleider & UitgeverijTransport & LogistiekIndustrie & VeiligheidOnderwijsPublieke sector & Non-profit
Tarieven
Oplossingen
Personalized learning
Social learning
Learning Management
Auteurstool
Lesstof bibliotheek
Catalogus
KlantenOverBlogContact
DEMO AANVRAGEN
BLOG

E-Learning versus Learning Management System (LMS): waarom er belangrijke verschillen zijn

We komen het in de praktijk vaak tegen: de begrippen E-Learning en Learning Management System (vanaf nu: LMS), die vrij door elkaar worden gebruikt om hetzelfde te duiden: een online tool om je collega's te trainen. Ondanks dat dat misschien best aardig de lading dekt, zijn er verschillen. Verschillen die ervoor zorgen dat de LMS of E-Learning elk beter bij een specifieke behoefte kan passen. Tijd om de overeenkomsten en het onderscheid duidelijk te maken, zodat jij een nog betere keuze kunt maken. 

E-Learning

Zoals altijd; Wikipedia is je vriend voor een zinnige eerste definitie. “De E-learning (Nederlands: online leren) wordt geassocieerd met leeractiviteiten waarbij interactief gebruik wordt gemaakt van een computer die verbonden is met een computernetwerk. Een andere definitie van e-learning (in brede zin) is: elke leervorm die gebruik maakt van een computernetwerk voor distributie, communicatie over en weer en facilitering.” Online interactieve leeractiviteiten dus, met als doel om kennis en prestaties van cursisten te verhogen. Dat impliceert dan weer dat E-learning software dus niet alleen moet voorzien in het aanbieden van interactieve lesstof, maar ook over een content management systeem (CMS) beschikt om die trainingen samen te kunnen stellen. In het kort: alles wat je nodig hebt om een online een onderwerp te trainen.

Learning Management System (LMS)

Laten we ook hier beginnen met te kijken wat Wikipedia ons vertelt over een LMS: “Het LMS-programma vormt een platform dat ondersteuning biedt bij het selecteren, volgen en geven van opleidingen. Een LMS kan gebruikt worden binnen een bedrijf om bij te houden welke werknemers welke scholing hebben gevolgd, volgen, of zullen volgen. Resultaten van de scholing kunnen worden gekoppeld aan bijvoorbeeld functiebeoordelingen.” Die definitie impliceert dat een LMS zich eigenlijk een etage hoger bevindt dan de E-Learning. Met een LMS regisseer je in brede zin het ontwikkeltraject van je collega's en cursisten. Je richt een pad in, met alle gevolgen voor vervolgtrainingen, verantwoordelijkheden en functiebeoordelingen.

‍

De verschillen

Met een E-Learning richt je dus een interactieve online training in, waarmee je je organisatie of cursisten op een specifiek onderwerp traint. Daarmee is een E-Learning een onderdeel van een overkoepelend LMS, waarin je digitaal een plekje geeft aan alle touch points op het leerpad van een collega of cusist. Want in een LMS richt je een leertraject in, geldend vanaf het moment van onboarding tot aan het door jou vastgestelde eindstation. Een traject dat bestaat uit E-Learnings, maar wellicht ook uit offline trainingen, waaraan je pas mag deelnemen bij het afronden van online modules. Waarbij certificaten worden uitgereikt bij het behalen van onderdelen, die noodzakelijk zijn voor een functieverzwaring of loonsverhoging. Het verschil in een notendop? Met een E-learning manage je de kennis rondom een specifiek onderwerp, met de LMS manage je het volledige traject, inclusief dat specifieke onderwerp. Dat verschil maakt natuurlijk ook meteen duidelijk dat er een verschil in voorbereidingstijd zit: voor het bredere leertraject van de LMS, zul je over meer zaken na moeten denken dan trainingsstof alleen.

Maar wat kies ik dan?

Dat gezegd hebbende, wat is dan voor jouw doel de geschikte route? Als je de behoefte hebt om alleen online interactief trainingen aan te bieden en de samenhang tussen die trainingen en andere on- of offline (bedrijfs)processen is gering, dan is een LMS wellicht overkill. In een E-Learning tool kun je dan prima de trainingsstof opbouwen en toetsen. Met een goede rapportage over de gemaakte trainingen, kun je dan uit de voeten om specifieke onderwerpen aantoonbaar te trainen in je organisatie. 

Maar wil je de ontwikkeling van je cursisten in een bredere context vormgeven, dan wordt een LMS al snel de betere optie. Een goed LMS biedt de mogelijkheid om E-Learnings te organiseren, maar andersom biedt een E-Learning platform niet (of slechts gedeeltelijk) de mogelijkheid om een breder leertraject in te richten. 

Onze voorkeur spreekt er natuurlijk al een beetje uit, dus laten we de voordelen van een goed LMS eens voor je op een rij zetten voor de laatste ‘genadeklap’ :

‍

  • Maximale relevantie. Een goed leertraject biedt de juiste stof aan, aan de juiste cursist, op het juiste moment. Allemaal op basis van vooraf vastgestelde voorwaarden. Zo verdien je de voorbereidingstijd in de dagelijkse praktijk vaak al snel weer terug. 
  • Maatwerk. Een goed LMS biedt plek aan jouw eigen (offline) elementen in een leertraject. Door een koppeling met je HRM systeem, ben je in staat om klassikale aanwezigheid bij training A of het succesvol behalen van praktijkopdracht B de trigger te laten zijn voor de volgende stappen in het leertraject.
  • Waardevolle inzichten. Door de zicht op het gehele leertraject, zegt de data uit je LMS veel meer over de opleidingsontwikkeling van je cursist, dan wanneer je alleen naar E-Learning resultaten kijkt. 
  • Automatisering. Een LMS zet je ook in om je cursusadministratie te automatiseren. Denk daarbij het inschrijven op trainingen voor interne en externe deelnemers, of de afhandeling van de betalingen. Of de verwerking van presentie. Daarnaast kan het toekennen van certificaten een tijdrovende bezigheidheid zijn. Door in een LMS met flexibele sjablonen te werken, kun je de certificaat uitgifte volledig automatiseren.

‍

‍

En hoe zit dat met Procademy?

We gaven het al aan in de intro: we komen het door elkaar gebruiken van de termen vaak tegen. In het geval van Procademy is dat geen probleem. We maken learning management software, waarin je óók die interactieve en effectieve E-Learnings kunt maken. Wij zijn ervan overtuigd dat het leerrendement omhoog gaat, door een slimme mix van E-Learnings, Social Learning, Virtual Classrooms én offline opleiding in te zetten. Daarom zien we vaak dat organisaties aankloppen, op zoek naar een E-Learning en uiteindelijk echte continue ontwikkeling inrichten met ons LMS. Ontdekken wat Procademy kan betekenen voor jouw uitdagingen op het gebied van opleidingen? Neem dan contact op. 

‍

Terug naar blogs
E-learning software Procademy
PROCADEMY
Alle eigenschappenTarievenBlogContact
SUPPORT
Stel een vraagKennisbankService Status
SECURITY
Gegevens bescherming & databeveiligingPrivacy Verified CertificaatPrivacybeleid
VOORWAARDEN
GebruiksvoorwaardenKlacht melden
SOCIAL
LinkedInInstagram
© Procademy B.V.
ISO 9001ISO 27001NEN 7510WCAG 2.1