Hoe richt je een elektronische leeromgeving in?

elektronische leeromgeving                     
Veel organisaties die hun werknemers structureel willen trainen, richten een elektronische leeromgeving in om dit doel te bereiken. Bij het inrichten van een elektronische leeromgeving komt echter nog wel een aantal zaken kijken. In deze blog staan we stil bij de verschillende aspecten die een elektronische leeromgeving tot een succesvol platform kunnen maken voor je medewerkers.

          
        
Maar voordat we aan die inhoud beginnen, eerst een aantal begrippen op een rijtje. Als je het hebt over een elektronische leeromgeving, zijn andere begrippen – die ongeveer hetzelfde betekenen – nooit ver weg. Een elektronische leeromgeving wordt namelijk ook wel afgekort tot ELO, of e-learning software genoemd. In deze blog houden we de term elektronische leeromgeving aan.

Een integrale elektronische leeromgeving als ProCademy kan een echte toegevoegde waarde zijn voor de organisatie. Dan moet de leeromgeving echter wel goed ingericht worden. Daarom in deze blog een aantal mogelijkheden die elke elektronische leeromgeving in elk geval zou moeten bevatten.

Mogelijkheden tot interactie

In tegenstelling tot de ‘klassieke’ manieren van training en onderwijs, biedt een elektronische leeromgeving veel ruimte voor interactie. Door middel van video’s, geluidsfragmenten en icoontjes en afbeeldingen kan de cursist op vele manieren geprikkeld worden. Dit maakt het niet alleen leuker om de trainingen te volgen, maar het gaat waarschijnlijk ook betere resultaten opleveren.

Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de informatie die naar onze hersenen wordt verstuurd visueel is. Ook nemen onze hersenen visuele informatie sneller en beter op dan tekst. Een elektronische leeromgeving biedt een uitgelezen mogelijkheid om ‘visuals’ structureel te integreren in je trainingen!

Stimulerend en activerend

Een goede elektronische leeromgeving werkt dus inspirerend voor je werknemers. Een groot voordeel voor werkgevers is dat zij een overzichtelijk dashboard tot hun beschikking hebben waar zij alle voortgang in kunnen zien. Zo heb je altijd een duidelijk overzicht van de trainingen die al gehaald zijn, waar cursisten tegenaan lopen en wie mogelijk een steuntje in de rug nodig heeft. In uitgebreide rapportages zijn alle gegevens helder te downloaden waardoor de informatie goed gewaarborgd blijft en gecommuniceerd kan worden.

Omdat dit waardevolle en privacygevoelige gegevens zijn, is het belangrijk dat de elektronische leeromgeving veilig is. Bij ProCademy is alle data ondergebracht bij een ISO 27001 gecertificeerde hostingpartij in Nederland. Zo is de veiligheid gegarandeerd!

De elektronische leeromgeving die de organisatie beter maakt

Overweeg je om een elektronische leeromgeving in te richten voor je werknemers? Vergeet bovenstaande punten dan vooral niet. Op deze manier voorkom je dat je met een elektronische leeromgeving alleen het ‘papier inwisselt voor een scherm’, maar maak je de trainingen daadwerkelijk anders én beter. Zodoende kan de elektronische leeromgeving bijdragen aan betere resultaten voor de gehele organisatie!

Enthousiast geworden over de functies en vele voordelen van een elektronische leeromgeving? Grote kans dat procademy tijd en geld kan besparen, plus vele goed geschoolde werknemers gaat opleveren! Om dit zelf te ontdekken voor je eigen organisatie, kan je hier gratis een demo of kennismaking aanvragen.