Is het moeilijk om zelf een e-learning module te maken?

cloud                     
            

Regelmatig krijgen wij de vraag of het moeilijk is om zelf een e-learning module te ontwikkelen. Veel ondernemers zien er tegenop om dagenlang in een systeem te zwoegen voordat hun eigen e-learning klaar is voor gebruik. In deze blog leg ik uit hoe je zelf eenvoudig een goede e-learning modules kan maken!

          
        
Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee het is niet moeilijk om zelf een e-learning module te maken! 🙂 Dit geldt natuurlijk alleen als je inhoudelijk al weet wat je wil zeggen. De bedrijven die wij bezoeken hebben vaak al leermateriaal op de plank liggen. Denk hierbij aan machine-instructies, hygiënerichtlijnen of trainingen gericht op bijvoorbeeld vrachtautochauffeurs. Deze bestaande leermaterialen kan je omzetten naar e-learning en eenvoudig verrijken met video’s, voorlees-audio en interactieve afbeeldingen.

Twee soorten e-learning

Allereerst zal ik kort uitleggen dat je (heel) grofweg twee vormen van e-learning hebt. Allereerst zijn er de “fancy” e-learning modules die door e-learning designers gemaakt worden. De e-learning designers gebruiken hiervoor programma’s zoals Articulate Storyline, Adobe Illustrator of Adobe Captivate.Deze fancy e-learning modules zijn vaak grafisch mooi opgemaakt en bieden interactieve elementen over het gehele scherm. Bedrijven zoals PostNL maken hier bijvoorbeeld gebruik van, zie ter illustratie de onderstaande afbeeldingen.
voorbeeld-interactie-e-learning 2
Bron Metafoor Media

Hoe kan ik e-learning zelf maken?

Het moge duidelijk zijn dat je de bovenstaande vorm van e-learning niet even zelf in elkaar knutselt. Maar welke vorm van e-learning kan je dan wel zelf? Simpel gezegd: met tekst, video’s en afbeeldingen kom je al heel ver! Als je de beschikking de beschikking hebt over eigen lesmateriaal in de vorm van een reader, syllabus of zelfs een boek dan kan je hiermee een professionele e-learning maken. Zonder problemen!In deze tweede vorm van e-learning maak je gebruik van Learning Management Software, ook wel LMS genoemd. ProCademy is een LMS waarmee je zelf e-learning modules kunt maken. In een LMS is de gehele navigatie (alle knoppen en linkjes) al helemaal geregeld. Je hoeft alleen zelf de tekst in te geven, op te maken en interactieve elementen zoals video’s, audiobestanden en animaties erbij te plaatsen.
zelf-elearning-maken

Het voordeel van deze vorm van e-learning is dat je tegen geringe ontwikkelkosten zelf een professionele e-learning module kunt ontwikkelen. Je kunt je voorstellen dat het laten ontwikkelen van een fancy e-learning module meer tijd kost; daar zit zo een aantal maanden werk in van een extern bureau (met alle bijhorende kosten).Ook het maken van toetsen kan je eenvoudig zelf. Je kunt hierbij ook alle type vragen aanbieden die je kunt bedenken.
zelf-e-learning-ontwikkelen

Wanneer is het makkelijk om e-learning te maken?

Het zelf maken van e-learning is pas makkelijk als je een gebruikersvriendelijke software hebt. Hierbij gaat het zowel om de “achterkant” (voor beheerders) als om de “voorkant” (voor de cursist). Simpel gezegd; je moet de online training makkelijk kunnen ontwikkelen en aanpassen én de cursist moet er makkelijk en in een fijne flow door heen kunnen. Dit vinden wij ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van Procademy.Bekijk ook eens het onderstaande filmpje om meer over de achterkant van Procademy te leren.
Let op: dit is dezelfde video als bovenin deze blog.