Online leeromgeving maken: 3 stappen naar succes

online leeromgeving maken                     
            

Het is zover. Je mag een online leeromgeving maken voor jouw bedrijf. Natuurlijk wil je dat de opleiding een succes wordt. Hoe doe je dat? En waar begin je? Met deze 3 eenvoudige stappen helpen we je graag op weg.

          
        

Stap 1: Bepaal je strategie

Voor wie ga je de online leeromgeving maken? Wat wil je bereiken met je opleiding? Wat is het doel? Voor je begint met het maken van lesmateriaal is het goed deze vragen te beantwoorden en een duidelijke visie te hebben. Dit heeft namelijk een aantal voordelen:

  • Je vergroot de kans dat deelnemers de opleiding accepteren en maken. Wanneer zij goed op de hoogte zijn over het waarom van de opleiding en wat dit voor hen oplevert, verklein je de kans op onrust of afwijzing;
  • Het voorkomt overbodige ontwerptijd. Wanneer je helder voor ogen hebt wat je wilt, hoef je daar niet meer over na te denken bij het maken;
  • Het voorkomt daarnaast ook overbodige hersteltijd. De basis, het fundament, van de opleiding klopt. Opmerkingen en verbetersuggesties zullen gaan over details en zijn daarom snel aangepast en doorgevoerd.

Online leeromgeving maken voor jouw doelgroep

Een belangrijk onderdeel van deze stap is het (nog beter) leren kennen van je doelgroep. Een goede opleiding sluit aan op de deelnemers. Er zijn verschillende manieren om je kennis over de doelgroep te vergroten. Bij voorkeur ga je in gesprek met echte deelnemers. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kun je bijvoorbeeld ook een enquête sturen om meer over ze te weten te komen.

Onderwerpen waar je zeker meer informatie over wil en waar je bij het maken van het lesmateriaal veel aan hebt, zijn:
  • Intelligentie en metacognitie (kennis over hoe mensen denken, onthouden en leren)
  • Leeftijd
  • Voorkennis & leerervaringen
  • Motivatie
Het inspelen op verschillende leerstijlen is ook heel verstandig! Bekijk de onderstaande animatie.
PS. Meer weten: vraag dan toegang tot de gratis training: “Basisvaardigheden ontwerpen e-learning”

Stap 2: Maak aantrekkelijk en begrijpelijk lesmateriaal

Moeilijk? Nee, zeker niet. Natuurlijk geldt dit wel alleen als je al inhoudelijk weet wat je de deelnemers wilt leren. Bij de meeste bedrijven ligt er al veel lesmateriaal op de plank. Denk aan machine-instructies, hygiënerichtlijnen of opfristrainingen gericht op bijvoorbeeld verpleegkundigen.

Als je lesmateriaal in de vorm van een reader, syllabus of zelfs een boek hebt, dan kun je hiermee een online leeromgeving maken. Als ontwerp kun je de volgorde van het materiaal gebruiken. En je verrijkt deze eenvoudig met video’s, voorlees-audio’s en interactieve afbeeldingen.

In ProCademy heb je de mogelijkheid om eenvoudig zelf meer dan 30 verschillende interactieve oefeningen te maken. Een voorbeeld: bekijk de interactieve oefening vogels & veren.

Stap 3: Test de opleiding met een groepje deelnemers

De online leeromgeving staat met mooie oefeningen, vragen en (deel)toetsen. Hoewel je het misschien direct van de daken wilt schreeuwen en het groots uit wilt rollen in jouw organisatie, doe je er meestal verstandiger aan om de online leeromgeving eerst met een selecte groep van 3 tot 5 mensen uit te proberen. Zo voorkom je grote fouten die je misschien over het hoofd hebt gezien en kun je goed testen of de opleiding duidelijk is en werkt.

Klaar… en nu echt!

Niets houdt jou meer tegen om de online leeromgeving te delen. Vertel vooral (nog eens) waarom deze opleiding belangrijk is en wat het oplevert. Op naar veel enthousiaste leerlingen!

Ook een online leeromgeving maken die deelnemers uitnodigt tot leren? In de online leeromgeving van Procademy bieden wij meerdere cursussen aan waaronder ‘Basisvaardigheden ontwerpen e-learning’ met nog veel meer informatie en tips. Nieuwsgierig? Vraag een vrijblijvende demo aan.