Waarom je beter voor een Moodle alternatief kunt kiezen
Wij hebben in het verleden een uitgebreid Moodle project voor een klant uitgevoerd. Naast dat wij hierdoor veel kostbare tijd hebben verloren, waren we ook bijna de klant kwijt. Zo’n vervelende ervaring willen we je graag besparen. Daarom een korte uitleg waarom, in onze ogen, Moodle tekort schiet.
- Open Source
- Eenvoudig aanpasbaar
1. Moodle development is tijdrovend
Om zelf een Moodle omgeving op te zetten heb je developers nodig die een aantal zaken regelen:- Installeren en configureren van Moodle software op een (eigen) server
- Periodiek updaten van Moodle t.b.v. security en onderhoud
- Eigen aanpassingen doorlaten voeren
2. Aanpasbaarheid is in de basis beperkt
Moodle geeft aan dat het systeem aanpasbaar is. In de praktijk komt dit neer op het kunnen aanpassen van wat stijlen en kleurstellingen. Echt fundamentele veranderingen in het design kan je niet zomaar even doorvoeren. Daarvoor moet je een geheel nieuw lay-out (thema) laten ontwikkelen door een gespecialiseerd bureau. Bij elke Moodle update moet dit eigen ontwikkelde thema ook ge-update worden.Naast het ontwikkelen van een nieuw thema heb je ook te maken met extra onderhoudskosten omdat je Moodle op een maatwerk thema draait.
3. Moodle implementatie duurt lang en is relatief duur
Als je binnen Moodle een mooi en passend thema wil laten realiseren, dan kan de investering zomaar tussen de €15.000,- en €30.000,- uitkomen. Alles moet ontwikkeld worden door ontwerpers en developers. Daarbij is er een (lang) traject nodig om je exacte wensen te inventariseren, om te zetten in schetsen, vervolgens in definitieve designs en tot slot in de realisatie. Dit kost al snel een aantal maanden.4. Lesstof kan maar aan één cursus gekoppeld worden
Binnen Moodle is het niet mogelijk om één sectie (of lesonderdeel) aan meerdere e-learning modules te koppelen. Dus als je content wil hergebruiken dan moet je kopiëren + plakken, met als gevolg dat je later toegepaste wijzigingen ook moet doorvoeren op alle gedupliceerde lesonderdelen. Kortom je kunt de lesstof dus niet fijn hergebruiken.Het hergebruiken van lesstof is erg fijn als je bijvoorbeeld voor een specifieke klant een maatwerk e-learning module wil leveren. In de maatwerk e-learning module kan je zowel “generieke/algemene” lesstof koppelen als een aantal klantspecifieke lesstof. Als je een wijziging doorvoert in de generieke lesstof dan is dit in alle gekoppelde e-learning modules direct gewijzigd.
5. Vertalingen van lesstof zijn niet handig te beheren
Stel je biedt de e-learning module “VCA” nu in het Nederlands aan en je wil deze ook in het Pools gaan aanbieden. De werkwijze binnen Moodle is dan als volgt: je download de cursus, en je kunt vervolgens de inhoud vertalen met behulp van XML bestanden. Vervolgens kan je de cursus opnieuw uploaden in Moodle. Het nadeel van deze aanpak is (naast dat het een hele klus is) dat je de relatie tussen de lesstof en de vertaalde lesstof niet terugziet in het beheer.In procademy zie je altijd de relatie tussen een lesonderdeel en de gekoppelde vertalingen. Hierdoor houd je overzicht en kan je bij een content aanpassing ook de aanpassingen doorvoeren in de diverse vertalingen.