Oriënterend op Moodle? Kies liever een alternatief

cloud                    
            

Waarom je beter voor een Moodle alternatief kunt kiezen

            

Wij hebben in het verleden een uitgebreid Moodle project voor een klant uitgevoerd. Naast dat wij hierdoor veel kostbare tijd hebben verloren, waren we ook bijna de klant kwijt. Zo’n vervelende ervaring willen we je graag besparen. Daarom een korte uitleg waarom, in onze ogen, Moodle tekort schiet.

          
        
Wij hadden twee hoofdredenen om aan de slag te gaan met Moodle:
  • Open Source
  • Eenvoudig aanpasbaar
Moodle is natuurlijk ook Open Source (broncode van de software is gratis) gebleken, maar het “eenvoudig aanpasbaar” viel vies tegen. Het wordt vaak onderschat hoeveel werk erin gaat zitten om een Moodle omgeving naar een acceptabel niveau te tillen. Zowel grafisch als technisch biedt de basis in veel gevallen te weinig gebruiksgemak om de cursist een prettige leerervaring te bieden.

1. Moodle development is tijdrovend

Om zelf een Moodle omgeving op te zetten heb je developers nodig die een aantal zaken regelen:
  • Installeren en configureren van Moodle software op een (eigen) server
  • Periodiek updaten van Moodle t.b.v. security en onderhoud
  • Eigen aanpassingen doorlaten voeren
Hoewel Moodle dus geen licentiekosten in rekening brengt, ben je dus geld kwijt aan het inhuren van developers. Hoe meer je Moodle laat aanpassen naar je eigen wensen, hoe meer het opstarten kost, maar ook het toekomstige onderhoud wordt hierdoor duurder.De security patches van Moodle zijn geschreven voor de standaard Moodle installaties. Vaak moeten deze patches geschikt gemaakt worden voor jouw maatwerk installaties. Dit kost de developers tijd en kan makkelijk leiden tot storingen, waar de cursisten last van hebben.

2. Aanpasbaarheid is in de basis beperkt

Moodle geeft aan dat het systeem aanpasbaar is. In de praktijk komt dit neer op het kunnen aanpassen van wat stijlen en kleurstellingen. Echt fundamentele veranderingen in het design kan je niet zomaar even doorvoeren. Daarvoor moet je een geheel nieuw lay-out (thema) laten ontwikkelen door een gespecialiseerd bureau. Bij elke Moodle update moet dit eigen ontwikkelde thema ook ge-update worden.
Naast het ontwikkelen van een nieuw thema heb je ook te maken met extra onderhoudskosten omdat je Moodle op een maatwerk thema draait.

3. Moodle implementatie duurt lang en is relatief duur

Als je binnen Moodle een mooi en passend thema wil laten realiseren, dan kan de investering zomaar tussen de €15.000,- en €30.000,- uitkomen. Alles moet ontwikkeld worden door ontwerpers en developers. Daarbij is er een (lang) traject nodig om je exacte wensen te inventariseren, om te zetten in schetsen, vervolgens in definitieve designs en tot slot in de realisatie. Dit kost al snel een aantal maanden.

Liever zonder investering en direct starten?

Met procademy kan je direct starten en is er geen investering nodig. Je “lift” simpelweg mee op het succes van ons platform. Doordat er jaarlijks tienduizenden trainingen op procademy gevolgd worden is er budget om continu door te ontwikkelen en support te verlenen. Alle nieuwe functionaliteiten worden voor alle klanten ter beschikking gesteld. Denk bijvoorbeeld aan interactieve toetsvormen, chatmodules, competentiemanagement, sms notificaties etc etc. Deze manier van werken hoort bij een “cloud” of “SaaS” oplossing. Maar misschien nog wel het meest belangrijk: je hoeft je niet druk te maken over de look and feel, hosting, onderhoud, security: je kunt je 100% richten op het ontwikkelen van goede trainingen!